OPSHTINA ROSOMAN Rosoman

Η κοινόιτητα του Ροσομάν είναι μια σχετικά νεαρή κοινόιτητα που υπάρχει ως ξεχωριστή κοινόιτητα από το 1996. Προηγουμένως, το Ροσομάν βρισκόταν εντός της κοινόιτητας του Καβαδάρτσι. Στη σύντομη περίοδο της ύπαρξής της, η κοινόιτητα του Ροσομάν έχει καταφέρει να θέσει εαυτή σε σχετικά επιτυχημένη θέση ανάμεσα στις οργανωμένες και δυναμικές κοινόιτητες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κοινόιτητα του Ροσομάν είναι μια από τις μικρότερες αγροτικές κοινόιτητα που βρίσκεται στο κεντρικό μέρος της περιοχής Ποβαρντάριε, καθώς και στο κεντρικό μέρος της κοιλάδας Τίκβες. Η κοινόιτητα έχει μια βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση στην κάτω ροή του Μαύρου Ποταμού και συνορεύει με τις δήμες του Καβαδάρτσι στα νότια και δυτικά, του Νεγκοτίνο στα νότια, του Γκράντσκο στα ανατολικά και του Τσάσκα στα βόρεια. Χαρακτηριστικό για όλα τα αγροτικά οικισμού στο Δήμο Ροσομάν είναι η γεωργική-κτηνοτροφική λειτουργία που έχουν διατηρήσει από το παρελθόν έως σήμερα.

Λόγω της μετανάστευσης από τα χωριά στις πόλεις, ορισμένοι από τους οικισμούς έχουν δει μείωση του πληθυσμού, ενώ μόνο δύο από αυτούς πρόκειται να εκτοπιστούν πλήρως, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν διατηρήσει και αυξήσει τον πληθυσμό τους, όπως οι κωμοπόλεις του Μαναστίρετς και του Ροσομάν. Ο κύριος δείκτης αυτών των θετικών τάσεων είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στη διαδικασία της γεωργικής διαχείρισης, η σχετικά ευνοϊκή τοποθεσία και ο γόνιμος εδάφος.

Από την τουριστική άποψη, οι οικισμοί στο Ροσομάν μπορούν να προσφέρουν συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες αποτελούν μέρος του αγροτουρισμού, ανάλογα με την τουριστικο-γεωγραφική τους θέση.

Εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η γεωργική παραγωγή κυριαρχεί σε όλους τους αγροτικούς οικισμούς, η δυνατότητα ανάπτυξης του αγροτουρισμού είναι αναπόφευκτη, με έμφαση στον οινοτουρισμό, ως κύρια μορφή τουρισμού στην περιοχή της Τίκβεσ.

Η Ροσομάν είναι μέρος των εννέα δήμων που απαρτίζουν την περιφέρεια σχεδιασμού του Βαρδάρ. Από το συνολικό έκτασης, δηλαδή 13.290 στρέμματα, ο δήμος Ροσομάν καλύπτει μια έκταση 3.406 στρεμμάτων αγροτικής γης. Η αγροτική καλλιέργεια καλύπτει μια έκταση 3.276 στρεμμάτων. Οι πιο συνηθισμένες γεωργικές καλλιέργειες είναι οι κηπευτικοί κήποι και φυτώρια με 1.968 στρέμματα, οι οπωρώνες με 364 στρέμματα και η αμπελουργία με 944 στρέμματα.

Η δημοτική αρχή διαχειρίζεται τις ακόλουθες δραστηριότητες:

– Αστικός (αστικός και αγροτικός) σχεδιασμός·
– Προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης – μέτρα για την προστασία και πρόληψη της ρύπανσης του νερού, του αέρα, του εδάφους, της φύσης, της προστασίας από θορύβους και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες·
– Τοπική οικονομική ανάπτυξη – σχεδιασμός τοπικής οικονομικής ανάπτυξης· καθορισμός προτεραιοτήτων ανάπτυξης και δομικής πολιτικής· διενέργεια τοπικής οικονομικής πολιτικής· υποστήριξη της ανάπτυξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο και σε αυτό το πλαίσιο, συμμετοχή στην ίδρυση και ανάπτυξη του τοπικού δικτύου ιδρυμάτων και οργανισμών και προώθηση εταιρικών σχέσεων·
– Κοινοτικές δραστηριότητες – διαχείριση του εφοδιασμού νερού
– Πολιτισμός – θεσμική και οικονομική υποστήριξη πολιτιστικών ιδρυμάτων και έργων.
– Αθλητισμός και αναψυχή – ανάπτυξη μαζικών αθλητικών και αναψυκτικών δραστηριοτήτων.
– Κοινωνική προστασία και προστασία των παιδιών – νηπιαγωγεία και γηροκομεία (ιδιοκτησία, χρηματοδότηση, επενδύσεις και συντήρηση).
– Εκπαίδευση – ίδρυση, χρηματοδότηση και διοίκηση δημοτικών και γυμνασίων, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση.
– Υγειονομική περίθαλψη – διαχείριση του δικτύου των δημόσιων υγειονομικών οργανισμών και των εγκαταστάσεων.

Άλλες δραστηριότητες.
Ο δήμος διοικείται και διαχειρίζεται από το Δήμαρχο. Ο δήμος έχει επίσης ένα συμβούλιο που αποτελείται από 11 άτομα. Η διοίκηση του δήμου διαχειρίζεται από 13 άτομα.

EURASIA INSTITUTE

Το Eurasia Institute Research and Development Association είναι ένας ιδιωτικός ερευνητικός φορέας που αποτελεί επέκταση του Συλλόγου Καινοτομίας Eurasia (E10264947 (NGO)) και ιδρύθηκε το 2022. Το Ινστιτούτο Eurasia είναι ένας ΜΜΕ που εργάζεται στην ανάπτυξη της κοινωνίας στους τομείς της ψηφιακής, πράσινης και Έξυπνης ανάπτυξης, με ειδικότητα στην υποστήριξη της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης και επαγγελματικών δραστηριοτήτων των δασκάλων, νέων, σωματείων νέων, νεανικών εργαζομένων, σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και τοπικών σχολείων από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Ινστιτούτο Eurasia αναγνωρίζεται τόσο εθνικά όσο και διεθνώς για την επαγγελματική του αφοσίωση και ηγετικότητα στην ενίσχυση της ψηφιακής και πράσινης συνείδησης μέσω αφυπνιστικών περιβαλλοντικών εμπειριών, εικονικής πραγματικότητας (VR), , AR, XR, VF και AI ως αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς του σε συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη για ολόκληρα σχολεία, ΕΠΑΛ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Eurasia είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των ακόλουθων σημαντικών υπηρεσιών υποστήριξης:
α) Η Υπηρεσία Επαγγελματικής Ανάπτυξης για Εκπαιδευτικούς (PDST):
β) Το Εθνικό Πρόγραμμα Εισαγωγής για Εκπαιδευτικούς (NIPT). Η PDST περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (PDST TiE / Digital & Green), που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της Ψηφιακής και Πράσινης Στρατηγικής του DES / MOE (όπως περιγράφεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2027), καθώς και του Πλαισίου Ψηφιακής Μάθησης του DES / MOE, το οποίο περιλαμβάνει επίσης όλες τις πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης των Πραγμάτων (AIoT) της Βιωσιμότητας και της Πράσινης Συμφωνίας, σε όλα τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ευρασίας είναι επίσης πρωτοπόρο στην προώθηση πρωτοβουλιών XR, καλλιέργειας σε κατακόρυφες φάρμες, τεχνητής νοημοσύνης, επαυξημένης πραγματικότητας και μεταβατικών πρωτοβουλιών, και της ψηφιακής αριστείας σε σχολεία, ΕΠΑΛ, ΜΚΟ και ΜΜΕ μέσω της διαχείρισης των ψηφιακών προγραμμάτων του. Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ευρασίας στοχεύει στο να:

– προωθεί τα Πράσινα, τη Βιωσιμότητα και τα Δημιουργικά Κέντρα Αριστείας.
– υποστηρίζει καινοτόμες επιχειρήσεις στα προγράμματα βιοποικιλότητας και βιωσιμότητας (ψηφιακά και πράσινα) σε ΜΜΕ, σχολεία, εκπαίδευση ΕΠΑΛ, σχεδιάζοντας προγράμματα εργασίας, διδασκαλίας, μάθησης και συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης για τον 21ο αιώνα που να είναι σημαντικά και βιώσιμα.
– διαχειρίζεται την κλιματική αλλαγή μέσω της χρήσης: STE (AM, εκτύπωση 3D, εκπαίδευση βασισμένη στην εργασία, καλλιέργεια σε κάθετη καλλιέργεια, τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, μεικτή πραγματικότητα, λύσεις βασισμένες στη φύση, ανακύκλωση και έκτακτες τεχνολογίες). Το Eurasia Institute Research and Development Association αντιμετωπίζει καινοτόμα τις εκπαιδευτικές περιοχές της Κλιματικής Αλλαγής, της Εκπαίδευσης Λύσεων Βασισμένων στη Φύση (NBS), της STEAM σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής, προγραμματιστικής και συνολικής εκπαίδευσης σε σχολεία, ΕΠΑΛ, ΜΜΕ και συμμετοχής των πολιτών μέσω XR και AIoT CPD πρωτοβουλιών.

Υπάρχει μια ομάδα είκοσι έντεκα ατόμων που εκπροσωπεί το Ινστιτούτο σε διάφορα έργα. Το Ινστιτούτο διαθέτει πλήρη υποδομή και λογιστική ικανότητα για να υποδεχθεί και να αντιμετωπίσει μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους ομάδες στο Κέντρο του. Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης του Ευρασία διαθέτει τον απαιτούμενο και σχετικό εξοπλισμό για τη δυνατότητα να συμμετέχει με νόημα σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης του ΑΙ, STEAM, 3D εκτύπωσης, VF, VR, XT IoT, NFTs, AR και απαιτήσεις gamification των έργων. Το Ινστιτούτο έχει θέση ως μια οργάνωση που προωθεί συνεργασίες με άλλα ιδρύματα στον τομέα της καινοτομίας στον εκπαιδευτικό τομέα.

STRATEGIC OMNIA RESEARCH AND TECHNOLOGY

OMNIA ‖ Κέντρο Βιωσιμότητας και Καινοτομίας συνεργάζεται με ένα εδραιωμένο παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών για να αναπτύξει τον αειφόρο κόσμο του παρόντος και του μέλλοντος. Από τα γραφεία της στην Κύπρο, η ομάδα της OMNIA παρέχει και αναπτύσσει λύσεις και στρατηγικές μέσω μιας σειράς υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής, της έρευνας, της εκπαίδευσης και των διακλαδικών συνεργασιών.

Η ομάδα μας εξειδικεύεται στους τομείς της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, της χωροχρονικής ανάλυσης / GIS, της περιβαλλοντικής μηχανικής, των μεταφορών και της κοινωνικής καινοτομίας. Επισκεφθείτε την ενότητα “Υπηρεσίες” για περισσότερες πληροφορίες. Η ομάδα μας εξειδικεύεται στους τομείς της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, της χωροχρονικής ανάλυσης / γεωπληροφορικής, της περιβαλλοντικής μηχανικής, των μεταφορών και της κοινωνικής καινοτομίας παράλληλα με τομείς Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διακυβέρνησης, Κυκλικής Οικονομίας και άλλων υπηρεσιών στα πλαίσια της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η OMNIA με συνολική ερευνητική εμπειρία πέραν των 50 ετών μετατρέπεθι ιδέες σε καινοτόμα έργα μέσω προσκλήσεων όπως το Horizon2020, το Interreg, το Erasmus+, το LIFE+ και άλλα προγράμματα. Μέσω του εκτεταμένου δικτύου των συνεργασιών μας, η OMNIA συνεργάζεται με τους κατάλληλους εταίρους για κάθε συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να διασφαλίσει αποτελέσματα υψηλής ποιότητας

Αποστολή: Να αναπτυχθούμε ως αναγνωρισμένος οργανισμός στον τομέα της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας το διεθνές δίκτυο μας και αναπτύσσοντας συνεργασίες σχετικά με τα Εκπαιδευτικά, Έρευνας Ιδιωτικά σχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο εξωτερικό.

Όραμα: Να παρέχουμε έξυπνες στρατηγικές λύσεις και να βελτιώνουμε τις συνεργασίες για ένα πιο περιεκτικό και βιώσιμο μέλλον.

Στόχοι:

– Πραγματοποίηση έρευνας υψηλού επιπέδου σε διάφορους τομείς και παροχή προσαρμοσμένων λύσεων

– Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, της ηγεσίας και της κοινωνικής αλλαγής μέσω της καινοτομίας

– Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs)

– Δημιουργία εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικο-κατάρτισης προγραμμάτων για διάφορους εταίρους και καταστάσεις

– Ανάπτυξη έξυπνων καινοτόμων προσεγγίσεων στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και της κυκλικής οικονομίας.

Zdruzenie na sredni ucilista Tera Fiton Animal

H TERA-FITON-ANIMAL (TFA), είναι μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δευτεροβάθμιας εκαπίδευσης που παρέχουν εκπαίδευση στον τομέα της γεωργίας, του δασοκομίας και της κτηνιατρικής.

Η ΜΚΟ συγκεντρώνει και εκπροσωπεί όλα τα έντεκα αγροτικά σχολεία στη Μακεδονία:
1. Brakja Miladinovci -Üsküp
2. Kiro Burnaz -Kumanova
3. Kocho Racin -SvetiNikole
4. Mosha Pijade -Tetovo
5. Dimitar Vlahov-Strumica
6. Gjorche Petrov -Kavadarci
7. Kuzman Shapkarev -Bitola
8. Orde Chopela -Prilep
9. Goce Delchev -Valandovo
10. Araba Samuil -Resen

Όλα τα σχολεία παρέχουν εκπαίδευση στη γεωργία και την κτηνιατρική, εκτός από το σχολείο “Γιόρτσε Πέτροβ” στην Καβαλαρντί, που παρέχει εκπαίδευση στο δασοτεχνικό επάγγελμα, εκτός από τη γεωργική και κτηνιατρική εκπαίδευση.

Το TFA είναι μια ελεύθερη μορφή συνδικαλιστικού συλλόγου των διευθυντών και των επαγγελματικών δασκάλων από τα Νοτιο-Μακεδονικά σχολεία γεωργίας, οι οποίοι έχουν ως συνολικό στόχο:
• τη βελτίωση των πλανών μαθημάτων, των σχεδίων μαθημάτων και των προγραμμάτων σπουδών στη γεωργική εκπαίδευση
• την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην επαγγελματική τους εκπαίδευση
• τη διευκόλυνση της επικοινωνίας για θέματα που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση, με τις εθνικές και τις τοπικές αρχές
• Να βοηθήσουν τις μεμονωμένες σχολές να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους, να αναζητήσουν χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν συνεργασίες εταιρικής σχέσης με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης που παρέχουν.

Το TFA έχει δημιουργήσει συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς στη Μακεδονία που εμπλέκονται στις διαδικασίες ανάπτυξης ή υλοποίησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης:
• Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
• Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης
• Τμήματα για Γεωργικές και Τροφικές Επιστήμες και για Κτηνιατρική
• Γεωργικά Ινστιτούτα στα Σκόπια και τη Στρούμιτσα κ.ά.

Όραμα και Αποστολή:
• Η γεωργία πρέπει να είναι ένα προνόμιο για το άτομο. Μόνο όσοι έχουν λάβει καλή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε σύγχρονα γεωργικά σχολεία έχουν το προνόμιο να είναι καλοί αγρότες
• Επαναφορά της φήμης και αξιοπρέπειας των γεωργοβιοτεχνικών σχολείων προσφέροντας καινοτόμο περιεχόμενο και ποιοτική εκπαίδευση.

Integrating social dimensions into agri-climate change adaptation
AGRICLIMATE © 2024 All rights reserved. Terms of use and Privacy Policy